Italia ei jätä ketään kylmäksi - ei edes pönttöjä.

Nopein tie Milanon Malpensalta Gardalle käy A4 ja A8 autostradoja pitkin - ja näillä teillä ovat kaikki milanolaiset perjantaisin. Raskaan työviikon jälkeen perheensä kanssa Garda-järvelle suunnistava stressaantunut italialainen ei välttämättä ole parasta seuraa kolmikaistaisella moottoritiellä. Suoraan autokoulusta ei kannata sekaan lähteä, jollei pidä hätävilkkuja päällä.

Nämä hätävilkut sattuivat vain olemaan meillä päällä Malpensalta vuokratussa Fiatissa ainakin ensimmäiset viisi kilometriä - ja tarkemmin ajatellen ei olisi ollut ollenkaan huono ajatus pitää niitä päällä ihan vaikka koko reissun ajan!

Nämä Italian autostradat ovat maksullisia ja näitä maksuasemia tulee sitten pariin otteeseen eteen. Ensin otetaan lippu ulos ja maksetaan lähtiessä - jos ei tätä ymmärrä, on syytä pysyä ihan oman kylän teillä. So far so good.

Lähestyimme ensimmäistä "tulliporttia" itsevarmasti. Merkeistä pystyi päättelemään jotain - kortin kuva tarkoittaa korttimaksua ja seteleiden kuva riihikuivaa. Capisce?

Sisareni oli ohjaksissa ja minä kartanlukijana - yritin piipittää ohjeeksi, että eiköhän makseta ihan euroilla, mutta siskoni ajoi määrätietoisesti kohti korttiväylää. Elekieli kertoi enemmän kuin tuhat sanaa: "Katso merta!" Ajettiin "pöntön" viereen ja pöntössä oli kaksi kortinmentävää aukkoa. Oli yläaukko ja ala-aukko. Ja ei kun maksamaan!

Kumpikaan aukko ei suostunut yhteistyöhön - alfaromeot ja fiatit alkoivat jonoutua taaksemme. Sisareni lähti pöntön luota takana olevan auton kuljettajalle kertomaan kuulumisia. Ja silloin pönttö alkoi huutaa: Alloo, attenzione! Minä ja takapenkillä istuva sisarentyttäreni yritimme huutaa: PÖNTTÖ PUHUU! Sisareni tuli takaisin vaihtamaan pari sanaa pöntön kanssa. Pönttö sattui nyt vaan puhumaan italiaa. Lopputulemana oli, että pönttö "ulosti" kaksi lipuketta ja sisareni huusi jo lähes epätoivoisena pöntölle: I'm so sorry. Minä ja sisareni tytär istuimme täysin lamaantuneina ja lähes toimintakyvyttöminä autossa -  selkäranka katkesi jo ensimmäisellä tulliasemalla. Halleluja ja amen!

Benvenuti in Italia!